2015 m. vasario 23 d., pirmadienis

Koks kraujospūdžio matuoklis geriausias naudoti namų sąlygomis?


Kraujospūdžio matuoklio pasirinkimas

Kraujospūdžio matuokliai ir tinkamas jų pasirinkimas yra labai atsakingas momentas, kadangi nuo tinkamo kraujospūdžio reguliavimo gali priklausyti ne tik žmogaus sveikata, bet ir gyvybė. Arterinė hipertenzija yra viena iš labiausiai paplitusių šiuolaikiniam žmogui būdingų ligų. Didžioji dalis planetos gyventojų turi problemų, susijusių su padidintu spaudimu. Esant tokiai žmogaus būklei pasireiškia infarktai, miokardas, insultai, taip pat - aklumas, inkstų nepakankamumas. Visos šios ligos atsiranda kuomet joks gydymas nėra taikomas arba taikomas neteisingai.
Taigi, siekiant užkirsti kelią minėtų ligų atsiradimui, reikėtų užtikrinti tinkamą kraujospūdį. Šiuo atveju gali padėti nuolatinis kraujospūdžio fiksavimas tam skirtais prietaisais ir tinkamų vaistų parinkimas. Žmogus, turinti padidintą kraujospūdi turi žinoti, jog gydymas yra būtinas - reikia atidžiai laikytis gydytojų nurodymų ir reguliariai matuoti kraujospūdį, stebėti jo pakitimus.
Kraujospūdžio stebėjimą galima patogiai atlikti namų sąlygomis. Kai kuriais atvejais prietaisų parodymai namų sąlygomis yra tikslesni, kadangi nėra pašalinių faktorių, galinčių daryti įtaką kraujospūdžio pakitimams, pvz. jaudulys esant daktaro kabinete, nuovargis sėdint eilėje ir kt.
Taigi, kaip teisingai pasirinkti kraujospūdžio matuoklį, skirtą naudojimui namuose?
Visų pirma reikia žinoti, jog šie prietaisai yra skirstomi į dvi grupes - mechaninius (kiek pigesnius) ir elektroninius. Elektroniai matuokliai taip pat dar skirstomi į automatinius ir pusiau automatinius.
Labiausiai paplitę yra mechaniniai kraujospūdžio matuokliai, kuriuose rankovė pripučiama rankiniu būdu. Taip pat svarbu yra tai, jog mechaniniai matuokliai - vienintelė priemonė, kuria galima matuoti spaudimą esant prieširdžių virpėjimui. Tačiau svarbu žinoti, jog šio tipo prietaisais tinkamai naudotis gali žmonės, turintys gerą regėjimą ir klausą. Esant klausos sutrikimams kraujospūdžio matavimas mechaniniu matuokliu gali būti netikslus.
Elektroniniai kraujospūdžio matuokliai gali matuoti pulsą ir saudimą. Naudojantis jais fonendoskopas dažniausiai nėra reikalingas. Be to, jie patogūs tuo, jog turi funkciją atsiminti prieš tai buvusių matavimų rezultatus. Tai labai patogu siekiant palyginti pokyčius, juos fiksuoti, norint kad būtų paskirti tinkami vaistai. Elektroninių aparatų tikslumas gali būti tolygus mechaniniams, priklausomai nuo aparato kokybės.
Elektroniniai kraujospūdžio matuokliai yra skirstomi į automatinius ir pusiau automatinius. Tačiau galima rasti ir daugiau skirtingų aparatų, priklausomai nuo to, kurioje vietoje jie yra taikomi.

Elektroniniai pusiau automatiniai kraujospūdžio matuokliai yra gana nebrangūs, tačiau yra pakankamai tikslūs ir turi atminties funkciją. Jie dažniausiai veikia baterijų pagalba, o rezultatus galima pamatyti elektroniniame ekrane. Pusiau elektroniniai matuokliai automatiškai įvertina parodymus, tačiau rankovę reikia pripumpuoti savarankiškai.

Automatiniai kraujospūdžio matuokliai tarpusavyje skiriasi pagal tai, kurioje vietoje dedama rankovė - ant riešo ar žasto srityje. Riešiniai matuokliai pasižymi nedideliu dydžiu, yra kompaktiškesni ir tinka naudoti žmonėms, turintiems didelę žasto apimtį - sportuojantiems ar turintiems antsvorio, kuomet sunku pritaikyti žastinį matuoklį. Tačiau kasdieniam naudojimui žmonėms virš 40 metų šie aparatai nėra rekomenduojami.
Automatiniai kraujospūdžio matuokliai, skirti taikyti žasto srityje, pasižymi ypatingu populiarumu. Jais naudotis yra patogu ir paprasta - rankove dedama ant žasto, spaudžiamas specialus mygtukas, rankovė prisipildo oro ir po kurio laiko skaitmeniniame ekrane pasirodo rezultatai. Be to, šie aparatai neretai turi ir įvairių papildomų funkcijų. Riešiniai matuokliai gaminami su 13-20 cm apimties rankovėmis.
Vyresnio amžiaus žmonėms savarankiškam naudojimui labiau tinkami automatiniai kraujospūdžio matuokliai, kadangi jie visą darbą atlieka patys, nereikia įdėti jėgų pumpuojant rankovę. Tas pats pasakytina ir apie žmones, segančius aritmija.
Žmonėms, turėjusiems insultą, miokardo infarktą ar turintiems širdies ritmo sutrikimų, spaudimą būtina reguliuoti Intellisense technologijos pagalba veikiančius matuoklius. Ši technologija rankovę pripildo reikiamu oro kiekiu ir leidžia spaudimą išmatuoti greičiau, sukeliant minimaliai nemalonių pojūčių. Esant aritmijai tokių prietaisų rezultatai yra šimtaprocentiniai.

Taigi, kraujospūdžio matuoklio pasirinkimas priklauso nuo to, kiek esate įgudę naudotis matuokliais, kokie yra pašaliniai faktoriai (ligos) ir kiek jums svarbus automatizuotas įrenginio darbas.

6 komentarai:

  1. Turėtų būti pasirenkami tik geriausi kraujo spaudimo aparatai, juk nuo to priklauso mūsų sveikata. Asmeniškai aš sveikatos sąskaita netaupau.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš tai manau, kad bet kuris matuoklis gali parodyti bent apytikslius duomenis, bet žinoma, kad geriausią rinktis tiksliausią.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sportuojant reikia rinktis kokybišką priežiūrą,pulso matuoklis sportui dažnai neužtenka tik sportuoti ir nestebėti savo pasiekimų.

      Panaikinti
    2. Sportuojant reikia rinktis kokybišką priežiūrą,pulso matuoklis sportui dažnai neužtenka tik sportuoti ir nestebėti savo pasiekimų.

      Panaikinti
  3. As tai rekomenduociau nepagaileti perkant matuokli, nes ta paklaida rodmenu gali poto brangiai kainuoti

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš tai labiausiai rekomenduoju Omron matuoklius. Jų ir kaina labai priimtina ir kokybė aukšta. Vaistinėse (https://www.gintarine.lt/medicinos-ir-slaugos-prekes/kraujospudzio-matuokliai/elektroniniai-kraujospudzio-aparatai/catalogstore.aspx?CatID=PL_980) galima nusipirkti gan pigiai, už kokius 60eur ilgai tarnausiantį matuoklį. Mes tokį ir seneliams nupirkom ir namie turim. Kas jame man patinka, kad visi rodmenys labai aiškūs, iškart parodo jeigu kraujospūdžio duomenys nėra norma, turi labai patogias rankoves, tad betkieno rnaka tilps į ją.

    AtsakytiPanaikinti