2013 m. balandžio 17 d., trečiadienis

Trumpalaikė nuoma mėnesiui ar savaitei



Trumpalaikė nuoma mėnesiui ar savaitei tampa vis populiaresne paslauga visame pasaulyje. Darbuotojai, važiuojantys į ilgesnes komandiruotes ar kitais reikalais svetimam mieste apsistojantys žmonės mieliau renkasi išsinuomoti butą, nei visą išvykos laiką gyventi viešbutyje.

Lygiai tas pats pasakytina ir apie keliautojus. Ypač dažnai trumpalaikė nuoma pasirenkama tų, kurie savo keliones planuojasi savarankiškai, be kelionių organizatorių pagalbos. Tai puikus būdas arčiau susipažinti su vietos kultūra, nebūti apribotam veiksmų plano ir, pagaliau, laisviau jaustis "savame" bute.

Tačiau trumpalaikės nuomos apgyvendinimo tipui priklauso ne tik butai ar kiti apartamentai, bet ir vilos, nuošalios kaimo turizmo sodybos, kuriose paslaugos aprėpia ne tik apgyvendinimą, bet ir pramogas, tokias kaip pirtis, baseinas, jakuzzi vonia, teniso kortai, pobūvių salės ir panašiai.



Vienos JAV trumpalaike nuoma užsiimančios įmonės ekspertai atliko apklausas, kurių rezultatuose akivaizdus trumpalaikės nuomos poreikio augimas. Apytiksliai (priklausomai nuo apsigyvenimo tipo) trumpalaikės nuomos poreikis išaugo 22%-24%. O dauguma keliautojų savo planuojamoms atostogoms rengiasi apsistoti tokio pobūdžio paslaugas teikiančių įmonių siūlomuose apartamentuose.



Kaip ir visos, rinkos atžvilgiu greitai augančios naujovės, taip ir šis reiškinys kelia visokiausių vilčių ir abejonių.  Tai gali būti teigiamas reiškinys potencialiems nuomotojams, tačiau, priklausomai nuo teisinių reglamentų, veiksmas gali ir šiek tiek stabdytis bei būti neparankus. Galbūt dėl to šiai dienai galima rasti nemažai siūlančių trumpalaikės nuomos paslaugas, tačiau vengiančių mokėti mokesčius valstybei.

Esant tokiai situacijai, ko gero, galima būtų sakyti, jog nuomotis iš privačių asmenų, tam neturinčių teisinio pagrindo, šiek tiek pavojinga. Pavojingumas susideda iš to, jog atsitikus nelaimei ar iškilus problemoms, neturėsite į ką kreiptis, o ir pats galite būti apkaltintas naudojęsis nelegaliomis paslaugomis. Taigi, rinkdamiesi apartamentus iš privačių asmenų, turite įvertinti kiek tame yra rizikos.


Nelegalūs nuomotojai savo veiklą vykdo ne tik Lietuvoje, bet ir daugumoje užsienio šalių. Šią bangą sustabdyti gana sudėtinga, tam turėtų būti skirtos papildomos pajėgos. Na o mokesčiai, iš kurių valstybė galėtų didinti savo įplaukas, lieka kažkur "tarp eilučių".

Tačiau dažnai tai, jog nuomojatės iš privačių asmenų, dar nereiškia, jog sumokate mažiau, nei sumokėtumėte šių paslaugų teikimu užsiimančiomis įmonėmis. Todėl prieš rinkdamiesi apartamentus, pasitikrinkite ir apsispręskite tinkamai.

Kai kuriuose JAV miestuose, pavyzdžiui Portlande (Oregone) vadovybė apskritai uždraudė trumpalaikę nuomą. Taip pat buvo pradėta kontroliuoti kita trumpalaikės nuomos veikla, tokia kaip viešbučiai ar moteliai. Buvo nustatyti tam tikri apribojimai, kurių privaloma laikytis:

1) Privalomos parkavimo vietos atokiau nuo gatvės ir nepriklausomai nuo aplinkybių (ne garaže ir ne kieme).

2) Šeškų pėdų pločio asfaltuotas pėsčiųjų takas tarp įėjimo į pastatą ir gatvės.

3) Nors gyventojai gali kreiptis dėl nesuteikiamų sąlygų (rūkoriams), kiekviename numeryje turi būti įdiegta priešgaisrinė sistema.

Taigi, gyventojai, nors ir nevisai patenkinti, tačiau tokiose situacijose turėtų jaustis saugiau. Įdomu, kada Lietuvoje sulauksime panašių sprendimų?


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą